06 52374793 wij@kwartjes.nl
Week van de waarheid dag 5

nieuwsgierig
als ‘n kind

Alles bekijken alsof je het voor het eerst ziet…

Hoe ging het gisteren?

Gaf het een klote-gevoel, viel er een magisch kwartje of allebei?

Of voelde het zoals in dit liedje…?

Alles hoort erbij. Of zoals die goeroes allemaal roepen: “Bewust worden doet pijn”.  Zeker de fase rondom ‘bewust onbekwaam’. Je ervaart ‘je fouten’, je maakt ze nog, je voelt het effect op jezelf, maar het lukt je nog niet om het ‘wel goed’ te doen. Fietsen zonder zijwielen, waarbij je nog steeds om de zoveel meter valt.

 

Dat gevoel was er misschien ook toen je je verwachtingen eens wat scherper bekeek. De dingen die je nog doet, maar eigenlijk niet meer wil doen. En vooral ook: de hoeveelheid stress die dat oplevert. En je doet het blijkbaar nog allemaal zelf ook… het moet niet gekker worden.

 

We geven je alvast een eerste optie om er iets anders naar te kunnen gaan kijken. Van een afstandje. Of je naar een leuk (maar wel dramatisch 😉 ) theaterstuk of filmscherm zit te kijken. Eigenlijk kijk je gewoon even naar jezelf en de dingen die je doet. Heel simpel, observeren.

 

Als je jezelf heel erg zielig vindt steeds (“zwaar leven”), dan is de neiging om te stoppen met veranderen groter. Je neemt jezelf dan even veel te serieus. Je maakt het ingewikkelder dan dat het is. Je hoofd gaat namelijk drama maken, omdat pijn en verdriet niet geaccepteerd worden (gratis Kwartje 😊). Komen we later nog op terug.

 

De onderstaande oefening maakt dat je jezelf uit het drama trekt. Alsof je naar jezelf kijkt op het toneel, maar zonder mee te doen. Als een regisseur. Ervaar maar. De bovenste versie is een oudere opname, de onderste is van vandaag en past beter bij de Week van de Waarheid. Advies? Onderste! 🙂 (wel met oortjes in… onderste is niet in een studio opgenomen zoals de bovenste. Als je dat fijner vindt: luister lekker de eerste hè!)

De Observator

met Naath | Week van de waarheid dag 5

De Observator NIEUWE VERSIE!!

met Naath | Week van de waarheid dag 5

Neem jij jezelf ook zo serieus?

 

Als je nou gewoon zo van een afstandje naar alles zou kunnen kijken. Naar je werk. Je relatie. Je kinderen. De buurtjes die mopperen als jij je muziek nèt een tikje te hard zet. De mondhygiënist. De rekeningen. De C-crisis.

Wat zie je dan? Hoe serieus neem je het allemaal? Hoeveel ‘last’ heb je er van als je ‘s avonds in je bed ligt en je hoofd er weer eens mee aan de haal gaat?

Zou het lukken om ook hiernaar te kijken alsof je de regisseur bent? Alsof je zelf kunt bepalen hoe je ermee om gaat en hoe je erop gaat reageren? (Spoiler alert: stiekem kan dat altijd hè 😉 )

En als je nou ook eens zo naar jezelf zou kunnen kunnen kijken? Er gebeurt van alles… maar MOET je er ook iets mee? Probeer vandaag eens zo nieuwsgierig en onbevangen als een kind naar dat soort zaken te kijken.

Alsof je het voor het eerst ziet en er op creatieve, positieve en vooral: niet zo serieuze manier mee om kan gaan. Vrij. Door de ogen van een kind. Alles nieuw. Alles kan.  

Probeer het eens. En ervaar wat er dán gebeurt.

 

VRIJ.

 

Nabrander

 

Sta hier eens even bij stil:

 

Welke zaken neem jij heel serieus in je leven? Welke dingen die je eigenlijk niet meer wil krijgen stiekem (nog) veel teveel aandacht?

En welke dingen zou je eigenlijk meer aandacht willen geven dan je nu doet? Denk daarbij ook aan je relatie(s).

 

Neem even afstand, met behulp van de observator. Deel je waarnemingen weer op papier of als je er klaar voor bent, met je partner of iemand anders. En deel ook eens, als je het gedaan hebt, hoe het was om zo vrij als dat kind naar alles te kijken.

Waar kan jij al wèl van een afstand naar kijken? Vrij van verwachtingen.

 

 

Deel alles in de IK vorm. Neem verantwoordelijkheid en hou deze vast. Hulp vragen mag, schuld geven niet.

Alles is goed. Er is slechts 1 juist tempo. Dat van jou, van jouw gehele lijf.

 

 

VIDEO

 

Soms zie je het gewoon bij jezelf gebeuren… zonder dat je er íets aan kunt doen… En soms word je vanaf een afstandje bekeken en gewoon keihard uitgelachen. Herkenbaar? 🙂 Misschien is om jezelf lachen óók wel een keertje leuk 😉

Bel

 06 52374793