de Kracht van zacht

kwadijkerpark 107

Samenvatting en uitleg 

dag 3 (15 sept)

Ik en de ander…. Kwadijkerpark 107

Vinden of ervaren?

Je vindt iets, van een ander. Dit is ter allertijden van jou. De last die er bij komt kijken ook. Maar als je dit niet zo ziet, niet wil hebben, niet wil dragen, dan zorg je er (on)bewust voor dat een ander het krijgt. Het kan niet verdwijnen in het niks.

De last van vinden wordt doorgegeven. En als het niet aan degene is waar jij iets van vindt, dan gaat het naar een ander. En dus zonder dat de juiste persoon het hoort. Achter de rug om, is dan de weg.

Jouw keuze, jouw verantwoordelijkheid. Dan is de last, die van jou is, opeens de last van een ander. Omdat jij het niet kan dragen en er geen hulp bij vraagt, wordt de schuld mee geschoven met de last.

Eerlijk? Nope. En een directe grote impact op vertrouwen, verbinding en veiligheid binnen het team.

Dus willen jullie een team wat op basis van gelijkwaardigheid werkt, oprecht en transparant, dan is de keuze aan jullie, met 1 antwoord wat hier aan bijdraagt; ervaren, delen en doen.

Aan jullie de keuze.

Kies je voor vinden of kies voor je ervaren. Wellicht is waarnemen een woord wat makkelijker is (voelen, horen, zien, ruiken, proeven).

Hoe herken je vinden?

Weet dat als je iets vindt, er een bron van stress is. Wat je ziet/ vindt is die bron van stress/ spanning. Doe je er niks mee, dan neemt het alleen maar toe. Tot het punt dat je er wel iets mee moet.

Als je er niet voor kiest om er zelf verantwoordelijkheid voor te nemen (zelf dragen of hulp vragen), dan moet iemand anders het dus krijgen.

Door er op die manier over te blijven praten (achter de rug om), houdt je ook een eenzijdige blik op het onderwerp. Zo eenzijdig dat het lijkt alsof je veel te dicht op het onderwerp staat. Als je te dicht op de zaak staat, dan kom je niet tot waarnemen. Je staart je waarschijnlijk blind. Dan mis je zaken die er ook echt wel zijn. Je blik is te beperkt en je zal meer en meer focus gaan geven aan het onderwerp waar de onrust vandaan komt. De irritatie zal groeien, de schuld ook, de last ook. En de vicieuze, afbrekende cirkel zal blijven draaien.

Kiezen jullie voor schuld blijven (door)geven of wordt de keuze hulp vragen en/of bieden?

Om ruimte te maken voor een nieuwe keuze, is het essentieel om ook jullie blik te verruimen. Om meer te gaan waarnemen, van een afstand. Om meer het geheel te gaan zien. Kijken zonder oordeel, maar vanuit nieuwsgierigheid.

Als jullie dit gaan durven, dan ga je ook de mooie kan zien van  ‘vinden’:

Wat je vindt bij/van anderen, is wat je in jezelf nog aan het zoeken bent.

Die irritatie richting een ander, kan je via het kwaliteiten vierkant vertalen naar jouw eigen uitdaging. Dit is vaak ook het antwoord waar je nog aan het zoeken was.

Maar ook je valkuil en nog mooier, jouw kwaliteit kan via ‘vinden van een ander’ erkend worden bij en door jezelf.

Erkenning is (bijna) altijd de bron van al ‘het vinden’. Als je dat kan zien, dan ben je al halverwege.

Spanning, stress, strijd, zijn allemaal signalen dat je te dicht op een onderwerp staat. Ja, het is het onderwerp wat je als eerste zag, maar omdat je er zo dicht op staat, mis je de ware boodschap.

Wat dan WEL?

Als dit bij jezelf speelt of in het team, stap er dan even vanaf. Zo ver tot je meer rust ervaart en het geheel meer kan zien. Neem hier de verantwoordelijkheid voor en als je hulp nodig hebt, vraag het dan. En als het jou gevraagd wordt, geef het dan ook.

Ga waarnemen. Ga kijken naar de uitdaging van jezelf en de kwaliteit van de ander. Die zijn namelijk voedend ipv afbrekend. Voedend voor de verbinding, het vertrouwen, de veiligheid en de vrijheid.

Degene(n) die hier als eerste bij kan, mogen de kar trekken. Bewustwording en bewust handelen kent voor ieder persoonlijk een eigen tempo. Geef elkaar die ruimte ook en neem zelf de verantwoordelijk voor alles, alles, wat jij doet, voelt, denkt, vindt etc. Het is echt allemaal van jou en nooit van een ander.

Veel plezier samen en als wij iets kunnen bijdragen, dan weten jullie ons te vinden.

Samenvatting en uitleg 

dag 2 (14 april)

Op dag 2 hebben wij het gehad over ‘gelijkwaardigheid’ en ‘hoe kom je tot maximale invloed, vanuit mijzelf’. Als je deelt waar het voor jou echt om gaat, dan draai je ook niet langer in een vicieuze cirkel. Dan komt ieders waarheid op tafel en alleen dan kan er echt iets mee gedaan worden.

De invloed van ‘de rol’ is ook besproken. Als de ‘rol’ meer serieus wordt genomen dan de ‘ik’ dan is de kans op strijd/ stress/ spanning vele malen groter. Gelijkwaardigheid is dan bijna niet meer te bereiken. Met gelijke doelen, gelijke richting en gelijkwaardigheid gaat alles goed. Alleen verantwoordelijkheid bepaalt dan op bepaalde momenten wie wat doet en wanneer. Duidelijk en daarmee ‘veilig’… en komt er beweging en dus resultaat.

Afsluitend hebben wij gezamenlijk een kwaliteiten-kwadrant ingevuld om jullie een andere manier te geven om elkaar beter te leren kennen en te zien. Vanuit kwaliteiten iedereen laten werken en vanuit uitdagingen elkaar helpen is vele malen leuker, meer voedend en creatiever dan vanuit irritatie of valkuilen.

Jullie willen er mee aan de slag; durf hier ook voor te kiezen. Maak duidelijke haalbare afspraken. Vier de successen en sta stil om te blijven reflecteren.

Veel plezier er mee!

terugblik

dag 1 (29 maart, de kick-off)

Impact van

‘de rol’

aanvullende

opdracht

stress.

kan je zelf iets tegen doen!

Een simpele oefening die je kunt doen in de auto, op de fiets, op de w.c. of in bed die zorgt dat je lijf minder stresshormoon aanmaakt. Het is niet meer dan even anders ademhalen. Klinkt simpel. Is het ook.

Wordt ook door NASA, de politie en door Olympische sporters gebruikt en werkt supersnel. Hoe? We leren het je graag. Of doe ‘m lekker zelf, kan ook! 

De tweede oefening is een adempauze. Even 5 minuten met je aandacht bij de adem, je buik. Fijne oefening voor als je meer wil leren bij je gevoel te komen.

 

Oefening voor stressreductie: de Neutral

met Nathalie van der Meer

5 minuten adempauze: even stilstaan

met Nathalie van der Meer

Zin om te lezen? 

 

Hier download je Naaths boeken: HATSeflats! en het erbij horende werkboek. De epubreader waarmee je ze kunt openen kun je hier gratis downloaden, mocht je geen e-reader (Kobo bijv) hebben. Veel leesplezier!

Klik op de afbeelding of op deze link

Klik op de afbeelding of op deze link

We zijn supermakkelijk te bereiken
en reageren altijd

Bel

 06 52374793 (Jeroen)

06 50870178 (Naath)  

 

 

Insta

Facebook

Wat we doen

Naath is (gz) psycholoog. En doet dingen met Mindfulness zonder dat het vaag of zweverig is. Gewoon met de poten in de klei. Of in de zee. Vooral als die koud is. Vindt zij leuk. Ieder z’n ding.

Jeroen kan iets dat mega-spooky is. Hij weet eigenlijk meteen of wat jij zegt en doet, klopt. Soort metaaldetector maar dan voor de waarheid zeg maar. Klinkt echt super-raar en dat is het misschien ook. Maar het werkt. En hij prikt daarmee gewoon zo, PATS, door alle muurtjes heen. Scheelt een hoop tijd en bullshit.