“Ik hou van mij!”

Geloof je het al? 🙂

 

Ik heb nog even een grappig filmpje over complimenten.. Gisteren vertelden een aantal van jullie hoe moeilijk ze het vonden om aan bekenden te vragen wat ze hun positieve eigenschappen vonden. Stel je eens voor dat je deze jongens tegen zou komen! Hoe lang zou het duren voordat jij zou beginnen met “Ach ja… ik heb de hele dag gewerkt, ik zie er niet uit … bla bla bla..” 😉

 

Complimenten ontvangen… bijna nog lastiger dan geven. Probeer het gewoon eens. Zeg ‘dank je wel’ als iemand iets aardigs tegen je zegt. Net zoals je ‘dank je wel’ kunt zeggen als je een kadootje krijgt.. of ben jij er ook zo eentje die dan steevast zegt “Dat had je nou niet moeten doen!” (Aan mij heb je dan een goeie… ik neem mijn kadootje zo weer mee terug naar huis! 😉 )

 

Hoe ging het verder gisteren? Heb je de ‘Mantra’s’ en de Wordcloud gemaakt? Voelen ze ook al een beetje alsof ze echt over jou gaan? Je kunt altijd nog wat aanpassen, dingen toevoegen of juist weglaten. Doe wat goed voelt, wees ook daarin Lief!

 

Leuke tip nog even: schrijf de mooiste zin die je het liefst de hele dag tegen jezelf zou willen zeggen op een spiegel waar je geregeld in kijkt. Dan zie je hem heel vaak langs komen en wordt ie steeds meer ‘de waarheid’… Op mijn spiegel staat “ik ben helemaal goed zoals ik ben een ik ben precies waar ik nu moet zijn”. Mooi hè? Je kunt zelf vast nog een veel mooiere bedenken! 😉

 

Vandaag gaan we van al die dingen die je hebt opgeschreven de afgelopen dagen jouw persoonlijke Bucketlist of Droomlijst maken! Heb je je lijstje van dag 1 nog bij de hand? De dingen die je hebt opgeschreven nadat je het Museumdagfilmpje gezien hebt? Het lijstje met jouw dromen, doelen, wensen, hoe onhaalbaar of onlogisch ze misschien ook nog kunnen voelen nu? Je kunt zelfs de Wordcloud en Mantra’s bij de opdracht van vandaag gebruiken… want mogelijk staan er nog dingen op die anderen al wel in jou zien, maar jijzelf nog niet! Onderaan lees je de hele opdracht.

 

Er is een hele grote kans dat gezondheid, fit zijn en anders of gezonder eten ook aanwezig zijn op die lijst. De oefening van vandaag gaat je daarbij helpen.

 

En daarvoor leg ik je eerst nog iets leuks uit. Bekijk het filmpje maar even…

 

Bekijk de video van vandaag hier:

https://www.youtube.com/watch?v=NqT1z-5Ruo0

 

 

 

9 soorten honger

 

Er zijn 9 verschillende redenen waarom wij kunnen gaan eten; dus eigenlijk 9 verschillende ‘soorten honger’. Ik weet dat het woord ‘honger’ beladen kan zijn. Het gaat eigenlijk over ‘trek’ of ‘aanleiding om te gaan eten’. In de oefeningen rondom Mindful eten, waar deze indeling uit komt, wordt het woord ‘honger’ gebruikt. Daarom hou ik die hier ook even aan. Lees ze maar eens door en kijk welke jij vooral herkent. Kan erg handig zijn om te weten!

 

1. Ooghonger

Ooghonger ervaar je wanneer je anderen iets ziet eten dat lekker lijkt, vooral ook door hoe het eruit ziet. Denk aan kookboeken, op menu-kaarten, in vitrines bij de bakker, foto’s op verpakkingen, in een restaurant aan een buffet, of als je naar een tv-reclame voor ijs kijkt, of in een tankstation als je om bij de kassa te komen onvermijdelijk langs meterslange schappen met snoep moet…

 

2. Neushonger

Neushonger ontstaat door de geur van vers brood, koffie, aardbeien, gebraden kip.. geuren die langs drijven als je door het winkelcentrum loopt.. of in de supermarkt. Je ruikt eten en voelt je het water al in de mond lopen … kom jij langs de snackbar op het station rond etenstijd? Of langs de notenbar? Je krijgt er trek van, koopt soms dingen alleen door de geur.

 

3. Mondhonger

De mond houdt van smaken, en van sensaties, texturen. Soms kun je enorme zin hebben in iets pittigs, of juist in iets fris of iets zoets. Of je ervaart het ene moment een drang om te bijten, te kauwen, en dan weer om iets zachts te eten.

 

4. Maaghonger

Deze soort honger geeft de sterkste lichamelijke aanwijzingen tot eten.. Vooral het knagende gevoel is het belangrijkste signaal. Een knorrende maag betekent zeker niet per definitie dat je honger hebt. Wel geeft het aan dat de maag hard aan het werk is voor een goede spijsvertering.

 

5. Lichaamshonger

Dit noemen we ook wel ‘cellulaire honger’. De cellen van het lichaam geven aan of ze voeding nodig hebben en welk voedingsmiddel dan. Het kan heel moeilijk zijn om deze signalen goed op te vangen. Voorbeelden waarin veel mensen zich wel herkennen is ‘zich slap voelen’, als er sprake is van een lage bloedsuikerspiegel. Dan weet je vaak precies wat je nodig hebt om je beter te voelen. Wanneer je bijvoorbeeld trillerig of draaierig wordt, geeft het lichaam in principe aan dat het een suiker tekort heeft. Wanneer je een uur veel zweet in de sportschool, krijg je bijvoorbeeld erg trek in suiker of zout. Duidelijke signalen van het lichaam.

 

6. Hoofdhonger

De honger die opgewekt wordt door gedachten, oordelen, regels. Ben je bijvoorbeeld gewend om altijd om 12.00 uur te eten, dan doe je dat automatisch en vraag je je niet meer elke dag af of je dan echt ook honger hebt. Hoofdhonger drukt zich vaak uit in termen als: mag wel of mag niet, is goed of is slecht, zou ik wel of zou ik niet moeten nemen’. Tegenstrijdigheid alom, naar welke stem in je hoofd moet je nu luisteren? Je hoofd vindt van alles wel iets… ook of je iets nou wel kan nemen of toch zou moeten laten staan.. Het gebeurt allemaal in je hoofd.. gedachten nemen het soms helemaal over als het om eten en keuzes maken gaat.

 

7. Harthonger

Dit is de behoefte aan emotionele voeding. Aan liefde, verbondenheid, of aandacht, of misschien vervulling in je leven. Deze honger zit vaak achter gevoelens van verveling, woede, stress, verdriet. Soms verwarren we onze emoties met honger.. Eigenlijk vraagt je hart, je gevoel, om een lekkere huilpartij, even keihard schaterlachen, schreeuwen uit frustratie.. in plaats van het verdoven met eten.

 

8. Oorhonger

Staat voor de trek die je kunt krijgen als je het geluid van eten hoort, bijvoorbeeld het kraken van een chipszak. Of als iemand smakelijk vertelt over een recept. Je krijgt al zin in iets door te horen dat een ander het eet, of doordat er over gepraat wordt. Zoals popcorn in de bioscoop of het horen van recepten in een kookprogramma.

 

9. Systeemhonger

Deze vorm is verwant met het verleden van een persoon of zelfs een land, en kan ontstaan doordat er lang een tekort aan eten of een voedingsmiddel is geweest. Herken jij wanneer je eet omdat anderen nog door-eten? Dat je eigenlijk zelf genoeg hebt gehad maar je je eigenlijk verplicht voelt iets te nemen? Of.. heb jij ook geleerd je bord helemaal leeg te eten? Je verleden, maar ook je cultuur kan hierin een rol spelen.

 

Dorst

Wat ook nog kan, is dat je toevallig gewoon dorst hebt! 🙂

 

Wanneer jij weet welke soort(en) honger bij jou meer voorkomen, dan kun je daar rekening mee houden als je iets aan je eetgedrag wilt veranderen. Heb je bijvoorbeeld vaak last van Ooghonger, dan kan iets ‘uit het zicht zetten’ al erg helpen. Bij die verjaardag ga je dan ook wat verder bij de verleidelijk uitziende hapjes vandaan zitten. Dat soort dingen. Er is nog veel meer te vertellen over dit onderwerp, ik stip het hier alleen kort aan om je de eerste inzichten te geven.

 

 

Meditatie/oefening

 

De oefening van vandaag combineert de neiging tot eten (als je die vervelend vindt dan hè?) met de Neutral, de oefening die je al eerder geleerd hebt. De Neutral kan je bij stress en dingen waardoor je wel eens in ongezond eetgedrag zou kunnen vervallen heel goed helpen. Probeer hem maar eens uit!

 

De oefening van vandaag vind je hier:

https://kwartjes.nl/dag-6-neutral-bij-eetstress/

 

 

 

Opdracht: Maak een Bucket-/droomlijst

 

 

Pak je opschrijfboekje, Wordbestand of waar je dan ook dingen hebt opgeschreven de afgelopen dagen er weer even bij. En maak jouw eigen Bucketlist. Je kunt hem ook Droomlijst noemen, of Wensenlijst, of wat dan ook bij jou past. Er kan van alles en nog wat opstaan, groot en klein. Heb je op dag 1 al concrete dromen/wensen opgeschreven? Neem ze over! Hoe vaker je ze langs ziet komen, hoe beter! Jouw onderbewuste doet daar iets mee, zomaar gratis en voor niks! Het maakt dat je anders gaat kijken, meer gefocust raakt op wat je heeel, heeel diep van binnen het allerliefste wilt.

Denk aan dingen als:

  • De Eiffeltoren beklimmen
  • In de plassen springen (uiteraard 😉 )
  • Een week lang elke dag een Jamie Oliver recept maken
  • Leren pottenbakken
  • Koffie zonder suiker drinken
  • Minimaal twee keer per week sporten
  • Onder de sterren slapen
  • Een gezonde BMI
  • …..

Geef je fantasie de ruimte! 🙂

 

 

Ben je creatief? Hou je van knippen, plakken, tekenen en punniken? Dan kun je zelfs al die dromen en wensen visueel maken door een Dream-board te maken. leef je uit!

 

Deel je mooiste dingen op jouw lijst/board hieronder, op Facebook, of via de mail.

 

En als je het interessant vindt: onderzoek eens waarom jij meestal eet en hoe de Anti eetstress-oefening jou daarbij kan helpen.

 

Tot morgen!!

 

En een pitamientjes-gezond zoentje vandaag!

X Nathalie