Jaaaaa… je dacht toch niet dat we je zomaar ineens in een groot gat laten vallen hè? Tuurlijk niet!

 

Want…. Gisteren vroegen we naar wat er volgens jullie nog ontbrak in onze (en jullie) F*CK IT- Top 10. Hier zijn meteen een paar van de leukste, meest bijzondere en raarste antwoorden 😉

 

  • Niet: parachutespringen of bungeejumpen, en wel: iets doen wat ik zie als een enorme uitdaging, zoals die telefoon wegleggen, een gesprek aangaan met die collega waar ik stiekem een oogje op heb… Stoer, maar dan anders!
  • Geen smoesjes meer verzinnen als ik geen zin heb in die verjaardag of afspraak, maar gewoon eerlijk zeggen dat ik dan een date met mezelf heb.
  • Het huis wat minder strak bijhouden, qua poetsen en zo. Strijken, ramen zemen: alleen als het ècht nodig is omdat de koning op bezoek komt. Mijn tijd besteden aan nuttiger dingen (zoals die nieuwe serie op Netflix 😉 )
  • Ik ga geen boeken meer kopen die me gaan leren hoe ik makkelijker kan leven. Ik kan dat namelijk ook prima zelf bedenken en vooral: doen!
  • Het gevoel dat ik altijd maar een gesprek moet starten en voortzetten. Ik ga eens wat vaker stil zijn en kijken waar de ander mee komt. Vast ook bere-intessant.
  • En deze plukte iemand van een website, was herkenbaar 😉 Stoppen met eten ‘omdat het etenstijd is’. “Lang dacht ik dat het keurslijf van 6 uur piepers gaar mij waanzinnig gelukkig maakte (want: structuur!), maar het blijkt niet zo te zijn. Een bakje muesli om 8 uur ’s avonds is toch gewoon prima? Elke avond koken doe ik vanaf nu niet meer”.

 

EN…. Wij hebben zelf ook nog één ding dat we je erg graag willen meegeven. Da’s deze:

 

 

Dit gaat over: Stoppen met vechten, ruzie maken en verwachtingen hebben. Stoppen met (ver)oordelen. Dat heeft onszelf al zooooveel opgeleverd! Als je gaat ruzie maken geef je namelijk al je energie weg aan de ander. Je laat de ander min of meer bepalen wat er met jouw emotie, jouw reactie, gaat gebeuren. Je geeft alles weg! Zo zonde. En het lost en levert niks op. De ander onvoorwaardelijk accepteren en niet willen veranderen, hoe lastig ook, de apen bij hem of haar laten… heerlijk. Wie zijn wij nou om te vinden dat de ander niet goed is zoals hij of zij is?

 

Het raakt ons best dat ‘men’ altijd iets van een ander moet ‘vinden’. Dat het blijkbaar nodig is een mening te hebben over wat een ander doet, voelt, (mooi) vindt of zegt. Over hoe een ander leeft. Wij geloven zelf in: doen wat je zegt en zeggen wat je doet. We zijn helemaal klaar met roddelen, veroordelen en iets moeten vinden van wat anderen doen. Blijkbaar willen zij het namelijk zelf zo. Wie de FUCK zijn wij dan om daar iets van te vinden? Doe wat je zelf wilt, zonder je druk te hoeven maken over de mening van al die anderen. Het is zoveel makkelijker en kost zoveel minder energie.

 

Ga jij binnen een jaar na je huwelijk scheiden? Omdat je iemand bent tegen gekomen die echt veel beter voelt, past en waarbij je hart schreeuwt: “JAAAA”? Geniet er dan van. Blijf niet ergens waar je je niet thuis voelt, waar je niet jezelf mag zijn en waar anderen (ver)oordelen. Zolang je je hart, je gevoel durft te volgen, klòpt het! Laat ze maar kletsen, kijken, lullen en fluisteren. Boeiend. Of… Stop je met je baan omdat je er echt niks, maar dan ook niks meer uit haalt behalve stress, ellende en oververmoeidheid? Applaus! Wie zijn WIJ dan om te zeggen dat je gek bent, of onverantwoordelijk, of dat je de hele wereld zo laat schrikken? Kan je je hypotheek of huur nog betalen? Of ben je bereid kleiner te gaan wonen als het zonder die grrr-baan niet lukt? Dat is genoeg! De wereld lost het zelf wel weer op. Echt. Niemand is onmisbaar. Pijnlijk, maar waar.

 

Zeggen we hiermee dat we allemaal maar egoïstische klootzakken moeten worden en alléén maar aan onszelf moeten denken? Nee. Absoluut niet. Als je namelijk blijft voelen dan weet je van binnen ook precies hoe je op anderen kan en mag reageren. Hoe je wèl rekening kan houden met je omgeving en kan delen zonder dat de ander het als kwetsend, pijnlijk of je-gooit-mijn-hele-leven-en-wereld-overhoop hoeft te ervaren. Jij mag op 1, en als je dat goed doet zal je omgeving dat alleen maar toejuichen in plaats van zich achtergesteld voelen. Jij bent namelijk veel leuker als je eerst voor jezelf durft te zorgen. Dan geniet je, leef je en heb je de ander ook nog eens véél meer te bieden. Win-win.

 

Jij op 1, houdend van het leven, houdend van… jezelf! En van de mensen om je heen. Het één bijt het ander niet. Het gaat prima samen. Het zou wel superfijn zijn als je omgeving het ook zo zou kunnen zien. En zoniet: ook goed. Onvoorwaardelijk betekent ook dat je niet oordeelt over het oordeel van de ander. (Over deze zin mag je best even nadenken )

 

Voel, Zeg en Doe. Leef. Verwonder in plaats van (ver)oordeel. Vraag, praat en deel. En dank je wel dat je dat ook tijdens deze 10-daagse gedaan hebt. Ga er vooral mee door 🙂 Zijn wij ook weer heeeel blij!

 

 

Dit liedje vat het nog wel even heeeel mooi samen allemaal 🙂 Enjoy!

 

 

Oh no, did I get too close oh?
Oh, did I almost see what’s really on the inside?
All your insecurities
All the dirty laundry
Never made me blink one time
Unconditional, unconditionally
I will love you unconditionally
There is no fear now
Let go and just be free
I will love you unconditionally
Come just as you are to me
Don’t need apologies
Know that you are all worthy
I’ll take your bad days with your good
Walk through this storm I would
I’d do it all because I love you, I love you
Unconditional, unconditionally
I will love you unconditionally
There is no fear now
Let go and just be free
I will love you unconditionally
So open up your heart and just let it begin
Open up your heart, and just let it begin
Open up your heart, and just let it begin
Open up your heart
Acceptance is the key to be
To be truly free
Will you do the same for me?
Unconditional, unconditionally
I will love you unconditionally
And there is no fear now
Let go and just be free
‘Cause I will love you unconditionally (oh yeah)
I will love you
I will love you
I will love you unconditionally

 

 

Als officiële aflsluiting willen we je heel graag nog twee oefeningen meegeven die je helpen ontspannen en/of in slaap vallen. Misschien ben je daar na al deze drukke dagen wel aan toe. Je kunt ze beiden in je bed doen, hou er wel rekening mee dat de kans groot is dat je ook echt in slaap valt…Geniet ervan!

 

Yoga Nidra

 

Inslaapoefening

 

 

We zouden hettenslotte nog erg leuk vinden van jullie een klein verslagje (paar regels is genoeg hoor) te krijgen van wat je van deze 10-daagse vond ( via de mail, of op Facebook). Waar had je het meest aan? Wat ga je IN IEDER GEVAL doen dit jaar? De leukste inzenders maken kans op iets leuks! Een gratis boek van Naath, een gratis strandwandeling, of een gratis deelname aan een ‘Mens, durf te leven’-middag naar keuze. Als je jouw verhaaltje instuurt, geef dan meteen ook even aan wat jij graag zou willen ontvangen 🙂 We geven er van alledrie maar eentje weg uiteraard.

 

Dank je wel voor je openheid, het delen en het meedoen! En dan is het allerlaatste dat we nog willen zeggen: Tot vanzelf!

 

Dikke liefs

Naath & Jeroen