De enerlaatste dag van 2017! Wat zal het weer wennen worden vanaf overmorgen om 2018 op te schrijven in plaats van 17! Of zijn wij de enige die daar last van hebben? 🙂

 

Is het gisteren nog gelukt om een stukje te gaan wandelen of mindful te lopen? Leuke tip daarbij is trouwens om je telefoon ook eens thuis te laten! Hoe vaak zie je ze niet lopen… mensen met in de ene hand een riem met daaraan een vooral hard trekkende, balende hond (de baas heeft geen aandacht voor mij… boehoe!) en in de andere hand een telefoon. Of ze die daar nou hebben omdat ze het drie-dagelijkse ommetje nog steeds niet uit hun hoofd kennen en dus begeleiding door Google Maps nodig hebben (kan natuurlijk, Naath spreekt uit ervaring 😉 ) of omdat ze gewoon heeeel belangrijk zijn… dat weet je nooit natuurlijk. Maar íéts in ons zegt dat dat toch ook anders zou moeten kunnen.

 

Kijk eerst trouwens maar even naar het filmpje vandaag…

 

 

Nou, gezellig dan! Gelukkig komt dit gemiddeld maar één keer per week voor (nee hoor… is echt allemaal nep, je zou het niet denken met zo’n briljant geacteerd filmpje 😉 ) Het vóélt trouwens wel heel vaak zo. De telefoon is weer eens belangrijker. Tijdens etentjes, in de trein, op een verjaardag en zelfs op de w.c. We lijken er wel mee vergroeid. En nee…we zijn zelf echt niet zo onschuldig als we soms willen doen geloven, dus komt ie; ook wij maken ons ‘schuldig’ aan Candy Crush, veelvuldig e-mail checken en meteen de behoefte voelen om op een whatsapp te reageren. Dit is dan ook voor ons een van de lastigste uit onze eigen Top 10. We gaan het WEL doen! Omdat we nou eenmaal niet zo onmisbaar en superbelangrijk zijn als we zelf denken. Geldt ook voor jou trouwens. Lekker puh!

 

 

 

 

Die Facebookvrienden zijn lief hoor, zeker als je ze een beetje persoonlijk kent natuurlijk, maar wie komt er helpen als je echt in de shit zit? Dan staan ze vast niet in de rij om het halve land door te crossen! (Uitzonderingen daar gelaten uiteraard). We denken enorm veel mensen te kennen, maar met hoeveel heb je nou eigenlijk ècht contact? Als je heel eerlijk bent? Wie zie je IRL (In Real Life) geregeld? Wie kent jou door en door? Wie heeft er aan een half woord genoeg? Zie je die persoon eigenlijk nog wel vaak genoeg? Of ben je zo druk met je digitale leven dat je hem of haar 2 jaar geleden voor het laatst een echte knuffel kon geven in plaats van zo’n ‘virtual hug’? Confronterend hè? Ja. Ook voor onszelf. Er zijn veel mensen die we heel graag vaker zouden zien. Afstand is vaak een smoes. Maarja.. met zo’n 50.000 km per jaar is zo’n smoes ook al snel achterhaald natuurlijk. Tijdgebrek dan! Nog zo’n leuke. Want die Netflix-serie van 5 seizoenen duurt maar drie minuten per aflevering? Welke excuses gebruik jij?

 

Even een mooi filmpje over ‘social’ networks…

 

 

Pffff… waar zijn we toch mee bezig? Wij gaan het vanaf NU meteen anders doen! Mensen weer live opzoeken en de mail, whatsapp en Facebook wat meer laten liggen. Een paar keer per dag bekijken zou genoeg moeten zijn. En ook niet alles hoeft beantwoord te worden. Denk ook maar weer even aan het ‘apen-verhaal’. Hoe vaak dropt iemand niet iets bij jou waar jij vervolgens weer lekker druk mee mag zijn? Kan het ook gewoon bij hem of haar blijven? Gaat dit over jóú, of over die ander? Mocht je je nou makkelijk mee laten trekken in iemand anders’ verhaal, doe dan de Anker-oefening even die hieronder staat. Daarmee breng je je aandacht weer even lekker helemaal naar jezelf. Wel zo prettig. En dan kan je altijd alsnog besluiten iets voor de ander te doen of op te lossen. Het mooie van persoonlijk contact is trouwens ook weer dat je veel beter direct kunt voelen of iets van jou is. Whatsapp en mail hebben zoooo’n hoog apen-gehalte. Een smilie lijkt dan een hoop goed te maken, maar niets is minder waar. Hoe meer smilies, hoe meer apen waarschijnlijk 😉

 

Anker oefening

 

Wordt je nou bij het zien van het filmpje van Jeroen met telefoon al helemaal driedubbel draaiierig vanwege alle prikkels, piepjes en plopjes? Doe dan deze oefening maar eens. De geluidenmeditatie. Je gebruikt hierbij de geluiden in jouw omgeving als object van meditatie. Klinkt ingewikkeld, is het niet. Gewoon proberen. Door met je aandacht van geluid naar geluid te springen lukt het niet over allerlei ingewikkelde dingen na te denken en blijf je echt bij het moment zelf. Heel prettig, vinden wij zelf. Zelfs als er al geknald wordt buiten werkt het! Doe maar even.

 

Geluidenmeditatie

 

 

Tot slot nog eentje uit het boekje over de F*CK IT lIST om over na te denken.

 

Mmmm… En? Hoe zit het met jouw netwerk?

 

Deel je het met ons via de bekende wegen (hieronder, via de mail, of op Facebook)? We zijn benieuwd!

 

Liefs, Naath & Jeroen