De kerstdagen zitten er weer op. En wij gaan gewoon heerlijk door met dag en F*CK IT List nummer 5! Hopelijk is je de afgelopen dagen een beetje duidelijker geworden hoe enorm belangrijk het is om dat wat anderen zeggen en vinden vooral ook bij die ander te laten. De apen niet over te nemen. Lekker bij jezelf blijven en je eigen keuzes maken. Ook als de ander je aan het twijfelen brengt of lastige vragen stelt. Irritante vragen als ‘Maar hoe dan?’ ‘Waarom’ of die twee woordjes: ‘Ja. MAAR!’

 

Zoooo irritant, de mensen die dat steeds maar weer roepen. En tegelijk een heerlijk trucje van ons hoofd wanneer we eigenlijk iets anders hadden gehoopt of verwacht. Iemand vraagt of zegt iets en je eerste reactie zijn die twee woorden. ‘Ja. MAAR..’ Eigenlijk zeg je dan gewoon keihard: NEE! Je hebt de ander wel gehoord, maar wil er meteen iets tegenin brengen of van vinden. Je kijkt naar wat er allemaal niet goed aan is. Het tegenovergestelde van ‘ Ja, maar’ is: ‘Ja, EN…’ Je hebt de ander gehoord en kijkt naar wat er allemaal van daaruit mogelijk is. Je kijkt naar mogelijkheden in plaats van beperkingen. Je zegt dan dus ECHT ‘Ja’ in plaats van dat stiekeme ‘Nee’. Als je ‘Ja, maar’ zegt had de ander eigenlijk net zo goed niets kunnen zeggen. Je maait in één keer zijn of haar hele verhaal onderuit. Omgekeerd geldt hetzelfde wanneer iemand dat tegen jou zegt. Je hebt dan het gevoel niet serieus genomen te worden of nog erger: niet gehoord te worden.

 

Hoe het anders kan? Kijk dit hele fimpje eerst maar even:

 

 

 

Hier is dan ook Nummer 5 in onze Top 10:

 

 

Voluit ‘JA’ zeggen is zoooo heerlijk! Je kunt het zeggen tegen een plan, een gevoel, een persoon zelfs. Daarna vallen dingen meestal bijna als vanzelf op hun plek. Omdat het klopt en je erop vertrouwt en in gelooft. Dit liedje vinden wij daar prachtig bij passen:

 

 

Fijn liedje hè? 🙂

 

Ja zeggen tegen je eigen gevoel kan trouwens best een uitdaging zijn. Leuke gevoelens: tuurlijk, geen probleem! Alleen die vervelende, pijnlijke en lastige gevoelens… die zijn een stuk lastiger. Je gaat toch niet “Hi, gezellig dat je er bent!” zeggen tegen verdriet of boosheid? Als je wel eens bij ons geweest bent voor een 2-daagse of een strandwandeling of zo, dan heb je waarschijnlijk wel eens gehoord van ‘de bus’. Een bus die vol zit met stemmetjes van ik-jes die jou min of meer de hele dag besturen. Ze hebben een functie (denk aan: de perfectionist die zorgt dat je je werk netjes op tijd af hebt, of de denker die maakt dat je goed nadenkt voordat je een belangrijke beslissing neemt) en je kan ze van daaruit ook zien als de kwaliteit die ze hebben. Dan zeg je dus inderdaad: “Hee, daar is die ‘bitch’ weer… dank je wel dat je even hebt verteld wat je van die vervelende aso op de weg vond, maar nu mag je weer wieberen”. Je zegt ‘JA’, ook tegen de lastige of vervelende kanten van jezelf. Omdat ze OOK een functie hebben. Net als een rotgevoel. Je voelt je niet zomaar verdrietig of beroerd. Door ook daar ‘JA’ tegen te zeggen en het gevoel te accepteren verdwijnt het ook vliegensvlug weer. Blijf je ‘NEE’ roepen (of ‘Ja, maar…’ dus) dan blijft het. En wordt het groter, gaat het aandacht opeisen en verknalt het misschien je hele derde kerstdag.

 

De volgende oefening laat je het verschil heel duidelijk voelen tussen ‘Nee’ en ‘Ja’. Doe ‘m maar en ervaar het zelf! Waar kies jij vanaf nu voor? 🙂

Heartfulness

 

Laat je hier, via de mail, of op Facebook weer even weten hoe het was en wat je eraan hebt? Top!

 

Fijne dag!

 

Liefs, Naath & Jeroen