EERSTE KERSTDAG! De dag voor het maken van prachtige herinneringen en kerststol met roomboter eten tot je erbij neervalt. Dat kerstdiner begint toch pas over een uurtje of 8, de winkels zitten dicht en de tafelschikking? Niet druk over maken,.. vanavond maakt het niets meer uit naast wie jij zit (Dat komt verderop helemaal goed.). Doe maar lekker even rustig aan. Begin maar eens met luisteren naar dit heeeeele mooie  ‘kleine’ kerstliedje. Zing maar even mee als je dat leuk vindt  🙂

 

 

 

Mooi hè? Hier krijgen wij dus echt zo’n sneeuwballerig, handschoenerig en mutserig kerstgevoel van. Mmmm… Mocht je nou helemaal niks gaan doen vandaag dat überhaupt met kerst te maken heeft (werken, skieën, je huis poetsen of boerenkool met worst maken): ook helemaal prima! (Stiekem zijn we dan natuurlijk gewoon een beetje jaloers op jou, dat snap je 😉 ) . Er zijn vast en zeker mensen die daar dan iets van vinden trouwens. Want: met kerst hoor je toch gewoon gezellig met je familie op de bank te zitten, in de kaarsenvlammetjes te staren, de All You Need-herhaling of -opname te kijken en aangebrande pannekoekjes en halfrauwe kipfilet te gourmetten?

 

Hoe werkt dat bij jou? Doe jij wat JIJ WIL met kerst? Of doe je wat HOORT?

 

En Tadaa! Daar is nummer 3 voor de F*CK-IT-lijst! (Die aap leggen we in het filmpje hieronder uit!) Lees eerst maar even.

 

 

 

 

Lukt het jou om te blijven voelen wat jij ZELF wil? Los van wat anderen ervan vinden of over zeggen? Lastig hè? Het hield ons, en houdt jou waarschijnlijk ook, lange tijd tegen om echt te gaan doen wat we het allerliefste zouden willen doen. De angst veroordeeld te worden, het gevoel anderen te kwetsen… eigenlijk nemen we dus vrij makkelijk de aap van die ander over, zonder het door te hebben! Kijk maar naar dit filmpje!

 

 

Tijdens kerst gebeurt dit natuurlijk ook supersnel. Je zit met zijn allen aan tafel en één van jouw kinderen lust geen tomaat. Wat doe je? Verplicht je hem of haar om de tomaat gewoon op te eten, want ‘oma heeft er zoveel werk aan gehad’? Of laat je toe dat de tomaat er uit gefriemeld wordt, wetende dat je er mogelijk een opmerking over gaat krijgen van één van je tafelgenoten (“Nou… lusten ze dat nou nog stééds niet? Ze eten toch ook ketchup, of niet?”) Natuurlijk zou het je eigenlijk geen snars uit moeten maken wat er gezegd of gevonden wordt. Ze lusten zelf ook wel eens iets niet, toch? En jij hoeft je niet te verantwoorden of uitleg te geven als je daar geen zin of fut voor hebt. En TOCH doe je het vaak, Om de lucht te ‘klaren’, of om geen olifanten in de kamer te hebben (het wordt inmiddels een heuse dierentuin 😉 ) Om de ander niet te kwetsen.

 

We hebben het al vaker gezegd en doen het gewoon nog een keer. Jij kunt een ander niet kwetsen. Je zegt wat JIJ vindt of doet wat JIJ wil en het is helemaal aan de ander wat hij of zij ermee doet. Omgekeerd geldt natuurlijk precies hetzelfde. De ander mag van álles vinden! Over jou, de wereld, jouw niet-tomaat-etende-kinderen… en wat jij er vervolgens mee doet bepaal je zelf. Dat is dus de aap. Die gewoon even over jouw schutting gegooid wordt als in: “Hier! Nou is ie van jou, doe d’r wat mee!” En jij hebt steeds weer de keuze. Neem je de aap aan, waarna ie jou de rest van de dag blijft zitten sarren en narren (je hóórt ‘m al bijna in je oor tetteren nu waarschijnlijk) of gooi je ‘m gewoon terug. “Hou maar. Is van jou.” Klaar.

 

Dus. Oefen! Tijdens het kerstdiner is het ultieme oefenmoment. Laat wat van de ander is bij die ander en verwacht niet dat anderen jouw shit voor jou gaan oplossen. Mag je ook helemaal zelf doen! Moeilijk? Echt wel. Maar eens moet je het toch een keer gaan doen. Geen beter moment dan NU!

 

De oefeningen hieronder kunnen je helpen meer in je eigen kracht, energie, of hoe je dat dan ook maar wil noemen, te blijven. Jezelf aarden, gronden, stevig staan, zodat niemand die aap zomaar bij jou kan droppen zonder dat je het door hebt. Als boom, of als berg, het is maar net wat jij fijner vindt (of waar je jezelf mee vergelijkt 😉 ) Probeer ze maar eens en zorg dat je ook tijdens dat etentje vanavond stevig op je stoel zit. En blijft zitten. Zelfs na die overdosis suikers en die laatste hap tiramisu die je eigenlijk niet meer had moeten nemen. Niet van je stoel af vallen; blijven zitten! Mooie test 🙂 Succes!

 

Boomoefening

 

De Mindful-Heartful Bergoefening

 

 

Deel je met ons hoe het gegaan is? Hier, via de mail, of op Facebook ? Lijkt ons gezellig!

 

Tot morgen en veel kerstknuffels van

Naath & Jeroen