Zo. Nou. Hè hè. Poeh Poeh… Gaan we nou EIN-DE-LIJK ECHT beginnen? Jaaaaaa! Dag 1. We mogen los!

 

Eerst even in de sfeer komen met dit heerlijke filmpje. Kijk maar even. Duurt nog niet eens anderhalve minuut en we belóven dat je gaat lachen. Echt.

 

 

 

Waarschijnlijk voel je het al na dit filmpje. Een kriebeltje, een grinnikje, de neiging om ook even ‘lekker gek’ te doen. Mag jij dat ook? Van jezelf, van anderen, volgens ‘de regels’? Of is er een stemmetje dat vindt dat jij je keurig, netjes, fatsoenlijk en vooral niet kinderachtig moet gedragen? Heel veel mensen hebben zo’n stemmetje. Het erge? Ze luisteren er ook nog naar! Spelen, gek doen, dansen, springen… het lijkt wel alsof het niet meer mag. De mensen die het wèl doen horen geregeld dat anderen hen zo leuk vinden, maar meedoen? Ho maar. Het eerste op onze F*CK-IT-List is dan ook: weg met: ‘me niet te kinderachtig gedragen’ en kom maar op met: ‘spelen, lol maken, lachen en LEVEN!’ Ook wel: Neem het leven (en jezelf) niet zo serieus!

 

 

 

Natuurlijk heeft het leven ook rot-kantjes. Dingen waar je niet op zit te wachten, die veel geld kosten, maken dat je je niet lekker voelt of die je wanhopig maken. En het is heel belangrijk bij die dingen stil te staan en er op wat voor manier dan ook mee te ‘dealen’. Het TE serieus nemen kan echter ook betekenen dat je in een mega-groot zwart gat valt, of dat je voor de mensen om jou heen niet meer te genieten bent. Wat er eigenlijk gebeurt op die momenten is dat er een stukje in jou de kop op steekt dat roept: “Oe! Eng!” Of “Dat ging de vorige keer ook helemaal mis, nu vast weer!” Dat ‘stukje’, zoals we het nu zo oneerbiedig noemen, zou je ook jouw ‘innerlijke kind’ kunnen noemen. Het kleine jongetje of meisje dat jij zelf ooit geweest bent en die maakt dat jij nog steeds dingen retespannend kunt vinden. Het mooie? Spannend kan je zien als iets negatiefs, maar ook… juist! Als iets positiefs! Spannend kan ook leuk en uitdagend zijn!

 

Jouw innerlijke kind. Het deel van jou dat dingen eng, verdrietig of moeilijk kan vinden, maar ook het deel dat wil spelen, gek doen, dansen en in de plassen wil springen. En DAT deel.. dat mag je nu juist WEL eens wat serieuzer nemen! Door er aandacht voor te hebben. Te kijken wat die angst, die huilbui of juist die behoefte aan rennen en apekooien nu eigenlijk betekent. Wat is de vraag erachter van de kleine Jij? Om er dan ook iets mee te kunnen doen! Het leven bloedserieus nemen heeft niet zo heel veel zin: het gaat zoals het gaat en alles wat je van tevoren bedacht had loopt uiteindelijk toch anders. 🙂  Je innerlijke kind wat serieuzer nemen is een stuk belangrijker en ook nog heel erg makkelijk met deze oefeningen:

 

Innerlijke Kind (oude versie, uit de Lief zijn voor jezelf-10-daagse)

 

Innerlijke kind visualisatie (nieuwe versie !)

 

Je mag zelf kiezen welke je gebruikt. Mocht je al eerder een 10-daagse hebben gedaan, dan is de tweede misschien leuker: die ken je nog niet! Tijdens beide oefeningen maak je weer echt even contact met jouw eigen innerlijke kind en ga je ontdekken hoe je hem of haar kunt vragen wat hij of zij nodig heeft. Als je dat eenmaal kunt, kan je het op ieder willekeurig moment ook doen. En daarmee ontdek je vanzelf ook weer hoe het is om soms gewoon even heerlijk kind te mogen zijn. Hieronder zie je een filmpje van onszelf waarin we onze eigen innerlijke kinderen even lekker de ruimte gaven. De komende dagen krijg je uiteraard ook nieuwe, vers van de pers- live opgenomen filmpjes te zien… maar vandaag en morgen vonden we twee fimpjes die zoooo toepasselijk waren dat we er toch voor gekozen hebben het zo te doen 🙂 Veel plezier!

 

 

Het leuke? Je kunt hier vandaag meteen iets mee doen! Je kunt natuurlijk datgeen wat jouw innerlijk kind graag wil doen ook ECHT gaan doen (van de glijbaan, kleuren, Franse woordjes leren, knutselen, bankhangen, vraag het zelf maar!). Maar je kunt ook die laatste kerstinkopen gaan doen met de nieuwsgierigheid van een kind! Kijk maar eens rond in die supermarkt hoe iedereen daar loopt te stressen en rennen. Loop eens door paadjes waar je normaal gesproken nooit zou komen en gris eens iets vlak voor iemands neus weg (liefst het laatste in een vak) om heel hard te kunnen lachen om de reactie 😉 Koop smartietoetjes als jij degene bent die de 6e gang van het kerstdiner moet verzorgen of cheesedippers als voorgerecht. En als de stress te hoog oploopt doe je lekker de Neutral. Liefst zittend op de grond, midden in het gangpad waar de wijn staat. Daar is het vast niet zo druk 😉

 

Begrijp je wat we bedoelen? Ga eens spelen. Luister naar dat kleine stemmetje in jou. En deel met ons (hier, via de mail, of op Facebook) wat jij hebt gedaan om voor eens en altijd af te rekenen met het ‘niet te kinderachtig mogen zijn’. Even doen.

 

Tot morgen!

 

Dikke liefs

Naath & Jeroen