Haha.. verrassing! We beginnen stiekem een dagje eerder om je alvast uit te dagen, te prikkelen en wakker te schudden! (Die kerstvakantie begint morgen pas, en lang niet voor iedereen, dus hup hup.. aan de slag!)

 

 

De tien dagen hierna ga je iedere dag iets aan jouw (en onze!) F*CK IT -top 10 toevoegen. Stiekem zijn het er dus 11, want de allerbelangrijkste kunnen we natuurlijk niet overslaan. Dat is de reden waarom we deze 10-daagse überhaupt hard nodig vonden!

 

Ieder jaar trappen we er namelijk gewoon weer in. ‘Welke goede voornemens heb jij voor 2018?’ ‘Wat staat er op jouw bucketlist voor het komende jaar?’ Van die vragen waar we ons zelf ook geregeld schuldig aan hebben gemaakt, zelfs in de 10-daagse twee jaar geleden! Mocht je daar nou aan mee gedaan hebben (of aan de lief voor jezelf-10-daagse, daarin zat ook een wens- of bucketlist).. zoek ‘m er eens bij! Kijk eens wat je allemaal opgeschreven hebt, twee jaar geleden of misschien wel eind 2016… En kijk dan ook eens of daar dingen tussen zitten die je in die twaalf maanden die je ervoor had, ook daadwerkelijk gedaan hebt. Valt vast tegen. Of niet? (Dan horen we het ook heel graag natuurlijk! Met jouw tips en tricks graag!)

 

Feit is dat voornemens niet werken. Je neemt het je voor… maar je DOET nog niks. En als het dan eenmaal 1 januari is, tja… dan zijn die oliebollen die overgebleven waren toch wel erg zonde om weg te gooien. En die verjaardagen in januari zijn ook veel te gezellig om niet naartoe te gaan, vooral omdat tante Marie altijd van die heerlijke schuimgebakjes haalt. Herkenbaar? Een goed ‘voornemen’ is weg zodra er iets uitdagends op je pad komt. Het is vrij makkelijk uit te stellen en daarmee te gebruiken als smoes.

 

Het eerste dat we dan ook lekker gaan laten vallen is: het maken van goede voornemens en een bucket list. Die mogen zo, hopla, op de f*ck it list. En daarvoor in de plaats komt: nou, lees zelf maar!

 

 

Zo. Voelt goed, of niet? Vanaf morgen ga je iedere dag ook echt oefenen en aan de slag. DOEN. Het enige dat we van je vragen is nu die beslissing te nemen: Ik ga ervoor! Dan heb je op 1 januari 2018 jouw Top 10 compleet 🙂

 

Om alvast een beetje kennis te maken met iets dat je vanaf morgen iedere dag gaat doen geven we je vast een paar simpele ingesproken oefeningen. De eerste, de naam zegt het al, is een zogenaamde ‘adempauze’. Van 5 minuutjes. Easy peasy. Het enige dat je hoeft te doen is even een rustig plekje opzoeken, daar gaan zitten (liggen mag ook 😉 ) en te voelen dat je LEEFT. Was je misschien wel een beetje vergeten na alle kerstdiner-voorbereidingen en supermarkt-gekte. Zoniet: helemaal top, doe ‘m toch lekker even. Dan wen je vast een beetje aan een paar minuten de tijd voor jezelf nemen en kun je vast oefenen in hoe je dat aan de rest van je gezin, je partner, het konijn of de kanarie kunt ‘verkopen’. Tip: zeg gewoon “Baasje/mama/Karin (enzovoort) gaat even iets voor zichzelf doen. Tot zo!” Best simpel eigenlijk. En dan: zitten en DOEN! Geen smoesjes, dan kan je net zo goed die Bucketlist er weer bij pakken.

 

Vind je die 5 minuten wat? Probeer dan ook de iets langere versie eens uit. Nog fijner! En als je bang bent teveel stress in je leven te hebben: pak dan de Neutral. Ook lekker kort en heel effectief. Meteen minder cortisol (irritant en tegelijk (op momenten) best nuttig stress-stofje. Teveel is niet fijn en zeker niet als je tussen kinderen die niks lusten en oma die niks hoort aan de kaasfondue zit. De Neutral kan je gewoon stiekem doen, zonder dat iemand het door heeft. Ook met je stukje brood aan een prikker. Handig! Hieronder vind je ze alledrie. Ben je nou een echte bikkel? Dan doe je ze allemaal. Want hee… als jij zegt dat je iets gaat DOEN, dan doe je het ook, toch? Mag je als beloning een lolly (mocht je die in huis hebben toevallig).

 

Zonder gekheid: het zijn echt fijne oefeningen en je zult zelf ervaren welke het beste bij jou past. Als je dit eenmaal gedaan hebt worden die tien dagen peanuts. Beloofd!

 

 

Vijf minuten adempauze

 

Mindful-Heartful Ademfocus

 

De Neutral

 

In dit filmpje (is al een paar jaar oud, maar het gaat om de inhoud!) leg ik het nogmaals eenvoudig uit.

 

En…. Omdat het BIJNAAAA Kerst is en omdat we schijt hebben aan de ‘standaard-10-daagse-etiquetten’ doen we gewoon, voor de leuk, nog even een leuk opwarm-filmpje. Omdat het kan 🙂

 

 

Deel je (hier, via de mail, of op Facebook) met ons wat je van de tips vindt en wat jij hebt gedaan? Leuk!

 

Dikke liefs

Naath & Jeroen